čtvrtek 9. července 2009

Jak napsat odbornou práci 3

Jak napsat odbornou práci - manuál 4
Formální úprava
Formální úprava disertací a podobných dokumentů je řešena ČSN ISO 7144. Tato norma stanovuje, že
· název práce musí jasně vyjadřovat její obsah a specifickou informaci. Pokud je součástí i podnadpis, musí být jasně a definitivně odlišen. Název a podnázev je v jazyce, ve kterém je práce napsána;
· text práce je členěn do kapitol, podkapitol, oddílů a pododdílů (číslování podle ČSN 010184);
· kapitola začíná vždy na nové straně;
· text, který přímo nesouvisí s hlavní linií se umisťuje do dolní části stránky pod čarou. Norma umožňuje vložit takovýto text i do hlaví linie, ale vždy je vyžadováno, aby byl psán zhuštěně a jiným typem písma;
· přílohy se od sebe odlišují velkými písmeny abecedy, stránkování musí navazovat na hlavní text
· tabulky, ilustrace, vzory, dotazníky a podobně uvedené v Přílohách se číslují pořadově, ale odděleně velkým písmenem přílohy a pořadovým číslem;
· v samostatné kapitole s názvem Soupis bibliografických citací se uvádějí všechny prameny a dokumenty na které je v práci odkazováno (závazná podoba je uvedena v ISO 690).
· za kapitolu Soupis bibliografických citací je možné umístnit kapitolu Bibliografie s prameny a dokumenty, na které text neodkazuje, ale jsou považovány autorem za zásadní či doplňkové.

Vzhled stran
Požadavky na zpracování se liší v detailech podle školy, ale všeobecně platí, že závěrečná práce je zpracována textovým editorem (nejčastěji Word, na tabulky a grafy se využívá tabulkový procesor Excel, při zpracování příloh je možné využít i jiné PC programy jako např. PowerPoint), vytištěna na kvalitním papíře zpravidla formátu A4 (80g/m2), tisk na jedné straně papíru (ve vazbě je list na pravé straně) a svázaná v kvalitní vazbě typu V1 nebo V2.

Vzhled stránky
je A4 na výšku.

Okraje stránek je vhodné nastavit v editoru pro celou práci stejně. Norma stanovuje okraje stránek
· horní okraj: 25 mm
· levý okraj: 35 mm
· pravý okraj: 10 mm
· dolní okraj: 15 mm
plně se osvědčuje nastavení
· horní okraj: 30 mm
· levý okraj: 35 mm – nutno počítat se zapuštěním 15 mm do vazby práce
· pravý okraj: 20 mm
· dolní okraj: 30 mm

Číslování stránek je souvislé až do příloh práce. Číslují se všechny stránky práce. Na některých stránkách se však číslování nezobrazuje (stránky prázdné, titulní strana, strany kde je umístněna abstrakt / anotace, poděkování, prohlášení, první stránky kapitol apod.). Přílohy se číslují zpravidla zvlášť.

Typ a velikost písma je kapitolou sám o sobě. Při psaní je vhodné používat 1-2 typy písma (nejčastěji Times New Roman nebo Arial). Platí zásada, že velikost písma nadpisů a kapitol by měla být cca o 2 body větší, než písmo použité v běžném textu.

Řádkování se užívá jednoduché (velikost 1) nebo velikost 1,5.

Velikost mezer před novým odstavcem je dána automaticky editorem, nebo je tento požadavek možné nastavit.

Odstavce jsou základem psaného textu. Ukončuje se klávesou ENTER. Není vhodné používat jiné ukončování odstavce.

Žádné komentáře:

Okomentovat