čtvrtek 9. července 2009

Jak napsat odbornou práci 2

Jak napsat odbornou práci - manuál 3
Postup a obsahová struktura práce
Závěrečná práce se odevzdává zpravidla na katedře vysoké školy, která byla zadavatelem práce.

Úvodní část
Tato část obsahuje přední desku (název školy a fakulty, označením typu práce, jméno autora a rok vypracování a rok obhajoby), titulní list (údaje jako na přední desce doplněné o název studijního programu a oboru, název práce v původním a v neslovanském jazyce, jméno školitele, rozsah práce, počet příloh a místo zpracování), anotaci ( která charakterizuje obsah práce; musí být výstižný, stručný a čtivý; zpravidla se píše v jazyku práce a v neslovanském jazyku), klíčová slova ( - jsou jedno či víceslovní termíny, názvy nebo jména charakterizující obsah práce; zpravidla se píšou v jazyku práce a v neslovanském jazyku; uvádějí se za abstraktem práce v počtu 5–10), prohlášení o samostatném zpracování a citaci všech pramenů, obsah práce (seznam hesel s názvem příslušného oddílu a odpovídajícím číslováním), abecedně řazený obsah všech použitých symbolů a zkratek, seznam tabulek, grafů a obrázků.

Hlavní textová část
Hlavní textová část je členěná na kapitoly, podkapitoly, oddíly a pododdíly. Členění je dáno chronologicky nebo tématicky. Měla by obsahovat úvod do zpracované práce, kde zpracovatel – autor jasně a přesně vymezí zpracované téma, cíle práce, popis součastného stavu řešené problematiky, popis řešení a výsledky výzkumu, zhodnocení vlastního výzkumu a jeho shrnutí, potvrzení, oprava či zpochybnění stávajících závěrů, potvrzení, oprava či zpochybnění vlastních hypotéz, soupis bibliografických citací a bibliografii.

Přílohy
V této části se nacházejí další doplňující informace (metody a techniky výzkumu, obrazová dokumentace apod.); do rozsahu práce se nezapočítávají.

Závěrečnou část
Tato část práce obsahuje zejména rejstřík, dodatky k práci (CD, DVD, vzorky apod.), zadní desku a poděkování.

Součástí práce může být tzv. errata, která představuje seznam chyb. Vkládá se do již vytištěné práce.

IMRAD
Při psaní prvotní verze závěrečné práce je možné využít model IMRAD, který se používá při zpracovávání vědeckého textu. Struktura je pak následující:
· Introduction – představuje úvod do problematiky, je odkazem na známé výsledky, závěry a výzkumy, stanovuje otázky a cíle;
· Methods – popis metod výzkumu, technologií, postupů a technik použitých při vlastním výzkumu;
· Results – kde autor uvádí výsledky bez svého komentáře
· Discussion – představuje část bilanční, úvahovou resp. komentující.
(http://www.ikaros.cz/node/3594)

Žádné komentáře:

Okomentovat