čtvrtek 9. července 2009

Jak napsat odbornou práci

Jak napsat odbornou práci - manuál 1

Namísto úvodu
Vyvrcholením studia v terciární sféře vzdělávání a v dalším vzdělávání je napsání a následná obhajoba závěrečné práce. Podle kvalifikace se jedná o práce bakalářské, diplomové, rigorózní, doktorské a habilitační.

Bakalářská práce
je ucelenou akademickou prací s prvky původnosti, sumarizace vědomostí a kompilace, která odpovídá profilu tříletého bakalářského studia.
Diplomová práce
je ucelenější odborná studie, která odpovídá profilu magisterského typu studia, je zpracována na odborné téma.
Disertační práce
je závěrečnou prací doktorského studia, s konkrétním řešením vědeckého úkolu. Práce prokazuje schopnost studenta vědecky pracovat.

Zpracováním a obhajobou závěrečné práce student překazuje schopnost systematicky se orientovat v tématice (BP), aplikovat získané teoretické vědomosti v praxi (DP) a připravenost na samostatnou vědeckou činnost v oblasti výzkumu a vývoje (DiP). Zpracovatel pracuje relativně samostatně.
Při zpracování závěrečné práce můžeme užít metodu zobecnění (abstrakce), od zvláštního k obecnému (indukce), vyvození tj. od obecného k zvláštnímu (dedukce), rozkladu (analýzy), skládání (syntézy), zobecnění (generalizace), modelování (modelling), paralely tj. hledání obdoby (analogie).
Součastně si musíme uvědomit, že pokud v bakalářské práci jde více - méně o aktivní kompilát, magisterské a vyšší práce jsou práce odborné. U nich musíme zajistit velkou dávku validity a reliability, důvěryhodnosti a spolehlivosti. (Volně podle Pavlica a kol.: Sociální výzkum, podnik a management: průvodce manažera v oblasti výzkumu hospodářských organizací. Praha, Ekopress, 2000).
Po stránce metodické mu pomáhá a usměrňuje ho vedoucí práce, zpravidla vyučující katedry, pod kterou daná tématika spadá.

Žádné komentáře:

Okomentovat