čtvrtek 9. července 2009

Jak napsat odbornou práci 5

Jak napsat odbornou práci - manuál 6
Obrázky, grafy, diagramy a tabulky
Obrázky, grafy a diagramy umístěné textu musí být jednoznačně označené číslem a popisem (Obrázek, Graf, apod.), velikost cca ¼ stránky. Pokud jsou v textu umístněny tabulky, musí být jednoznačně označeny popisem (Tabulka, Tab., apod.). Pokud je šířka obrázku, grafu, diagramu či tabulky větší než je šířka stránky, umisťuje se naležato hlavou doleva. Pokud je velikost obrázků, grafů a tabulek větší, měla by být taková grafika zařazena do příloh. Seznamy grafiky je nutné sestavovat průběžně s využitím funkcí editoru (Vložit – Odkaz - …). Využití této funkce editoru nám umožní automatické sestavování seznamu obrázků, grafů, tabulek a diagramů.
Grafické přílohy musí být srozumitelné i bez použití textu.

Odkazy
Součástí závěrečné práce je systém odkazů a poznámek. Platí zásada, že poznámka a odkaz se umisťuje mimo hlavní text tak, aby nedocházelo k narušení hlavní linie práce. Pokud jsou bibliografické citace uváděny na konci práce v části soupis bibliografických citací a bibliografii, poznámky je možné uvádět pod čarou na dané straně, na konci kapitoly či na konci textu. Je vhodné využít editoru na automatické číslování a vytváření poznámek a odkazů.

Číselné citace a poznámky
V práci často nalezneme odkazy – stručné formy citací vsunutých do textu. Užívají se zejména tam, kde nechceme narušit tok textu ale považujeme za nezbytné tito informace sdělit.
Při psaní závěrečných prací se můžeme setkat s číselnými citacemi s odkazem na danou stránku dokumentu
např.:
… tak se v průběhu toku dějin vyčlenili tajné společnosti (4, s. 25), které …
celý dokument
např.:
… které se snažili dostat do politických struktur (4)…

Součástí práce může být systém poznámek a vysvětlivek. Tato funkce se nachází v editoru textu (Vložit – Odkaz – Poznámka pod čarou – …). Poznámka může obsahovat stručnou citaci dokumentu / dokumentů nebo věcnou poznámku. Pokud se užívá automatická funkce číslování, text průběžných poznámek se ukládá automaticky pod daným textem. Tato poznámka zpravidla obsahuje pomocný, vysvětlující, doplňující text, citát či komentář.
Např.:
… vlád států. Markantně se tato snaha projevila po ukončení první světové války25.
__________________________
25 Rozpad Rakousko-Uherské monarchie, osamostatnění kolonií Německa, Velké Británie, Ruska a Francie, revoluce v Rusku.

Žádné komentáře:

Okomentovat