středa 22. července 2009

Jak napsat odbornou práci 7

Jak napsat odbornou práci - manuál 7b
Vzory citací
podle ČSN ISO 690 Dokumentace – Bibliografické citace a ČSN ISO 690-2 Informace a dokumentace – Bibliografické citace – část 2: Elektronické dokumenty anebo jejich části.

Standardně je struktura citace následní:

Primární odpovědnost. Název díla: podnázev díla. Alternativní odpovědnost; Sekundární odpovědnost. Označení vydání. Místo vydání: Jméno nakladatele. Rok vydání. Rozsah díla. Edice. Poznámky. Standardní číslo.


· Primární odpovědnost.
Standardně autor díla. Příjmení osoby se píše verzálkami, křesní jméno může být uvedeno i iniciálkami (pokud to neznemožní jednoznačnou identifikaci autora: např. Jiří – Jan – Josef…). Pokud je autorem díla společnost apod. název se uvádí tak jak jsou uvedena v dokumentech (UN, NATO …). Jména všech autorů díla se uvádějí zpravidla do tří, při jejich větším počtu je možné další vynechat a nahradit zkratkou „aj.“, „et al.“. Pokud není možné identifikovat autora, tato část (primární odpovědnost) se vynechává.
· Název díla: podnázev díla.
Představuje název díla. Pokud je v popisu uveden i podnázev, uvádí se.
· Alternativní odpovědnost a sekundární odpovědnost. Zpravidla je možné uvést editora, překladatele, ilustrátora díla.
· Označení vydání.
Představuje zpravidla číslo vydání.
· Místo vydání.
Údaj se píše v jazyce originálu.
· Jméno nakladatele.
Píšou se údaje o místě, jméno nakladatele a rok. Pokud je nakladatel nezjištěn, píše se zkratka „s.n.“ (sin nomine – beze jména).
· Rok vydání.
Zapisuje se datum vydání díla. Pokud je publikace nadále vydávána (časopis, seriál apod.), údaj se píše s pomlčkou za prvním datumek vydání (např. 1888-), pokud nemůžeme identifikovat rok vydání, uvádí se tato skutečnost v hranatých závorkách s otazníkem [2008?], nebo uvést datum tisku (2008 tisk).
· Rozsah díla.
Uvádí se počet stran, svazků apod.
· Edice.
Zpravidla se zapisuje její název a číslo.
· Poznámky.
· Standardní číslo.
Jedná se o jednoznačnou identifikaci díla. ISSN (international standard serial numbering) je složen ze dvou čtyřznakových skupin číslic, ISBN (international standard book numbering) se skládá z deseti nebo třinácti číslic. (Označení může obsahovat i jiné standardní číslo jako například ISAN – audiovizuální, ISMN, ISRC a ISWC – hudební a nahrávací / záznamové, ISRN – technické.)

Žádné komentáře:

Okomentovat